top of page

p​ost covid

In mijn observaties naar chronische pijn, maken we gebruik van verschillende structuren rond de thorax (huid, bindweefsel, spieraanhechtingen, botvlies)

Deze structuren kunnen tekens vertonen die duiden op orthosympatisch  overbelasting.


Een spier die ik toevallig 15 jaar geleden ontdekte in heel dit proces is de musculus transversus thoracis.  Dit is een ademhalingsspier die achter het borstbeen (sternum) is gelegen.  Deze spier kan heel snel worden geevalueerd en zie ik telkens opduiken bij chronische klachten, ook bij jonge kinderen " met vakjes" : ADHD  ADD  ASS ...

Ik vond het merkwaardig dat  deze spier tot op heden niet werd gelinkt aan vele thoracale klachten.  Ik heb dit op vele seminaries nagevraagd zowel reguliere geneeskunde als alternatieve circuits.  Deze spier merk ik zelfs bij veel andere klachten.

Voor de vleesliefhebbers onder ons is de Transversus Throracis de gekende kraaiebiefstuk.  Merkwaardig maar niet toevallig dat dit stukje vlees in Rotterdam "ziel" wordt genoemd.


Ik gebruik die spier om het sympatisch zenuwstelsel te "hacken" ... en emotie is net ook een belangrijke oorzaak van spanning.

Ik link deze spier aan vele evidente klachten : hyperventilatie, thoracale pijn, hartritmestoornissen, verhoogd hartritme in rust (80-95),  kortademigheid, angstgevoel, hoofdpijn.

Ik link deze spier eveneens aan minder evidente klachten : concentratieproblemen, niet op bepaalde woorden kunnen komen, problemen met assertiviteit.

Deze tekens komen zodanig veel voor bij hypertonie van de m transversus (kraaie) dat er een verband moet zijn. Deze tekens nemen eveneens af of verdwijnen na behandeling.


Ik wil wel opmerken dat ik enkel in die richting denk, als alle medische oorzaken zijn uitgelsoten.  Dus voorafgaand medisch onderzoek is vereist ! 

Indien ik de spier terug kan normaliseren met de behandeling, merkt de patient heel typische veranderingen.


Toen corona opdook, merkte ik dat patienten met langdurige post COVID klachten, eveneens een grotere spanning vertoonden van de M Transversus Thoracis.

Dit kan in ons behandeling eenvoudig worden vastgesteld en behandeld (gezien ik die spier reeds 15 jaar gebruik om het sympatisch systeem te "hacken" en te "resetten").  Typische kenmerken waren uiteraard kortademigheid, vermoeidheid maar ook angst, concentratieverlies en op bepaalde woorden niet kunnen komen.


Momenteel wordt er een link gemaakt met sensitisatie (overbelasting sympaticus) en dit kan ik enkel beamen.

Ik vermoed dat patienten met post Covid, reeds voor de besmetting een zekere graad van orthosympatische belasting hadden.

Dit zou ik natuurlijk heel graag in een wetenschappelijk kader verder onderzoeken.

Ik stuurde  vele onderzoekscentra mijn bevindingen doch zonder gevolg.

Recent was er wel reactie vanuit onderzoeksteam post Covid.

Graag verwijs ik naar de link van het artikel.



https://www.uzbrussel.be/home/-/asset_publisher/8YmW6ErOnrxi/content/meerderheid-van-long-covid-pati%C3%ABnten-vertonen-een-overgevoelig-zenuwstelsel/maximized​

centrale sensitisatie  


https://cdn.standaardboekhandel.be/product/9789462672901/front-medium-1131482983.jpg


interessante literatuur in mensentaal !

dit verduidelijkt onze behandeling


structuur als hulpmiddel, structuur als valkuil

wordt aan gewerkt ...

bottom of page